WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Kasza jaglana po meksykańsku

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo smaczne, sycące i mocno pikantne danie. Kasza jaglana z kurczakiem, podana na meksykański sposób.

Kasza jaglana po meksykańsku Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kasza jaglana po meksykańsku

 

  • 200 g kaszy jaglanej
  • 1 pierś z kurczaka
  • 1 czerwona papryka
  • 1 zielona papryka jalapeño
  • 2 cebule
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 puszka czerwonej fasoli
  • 1 puszka kukurydzy
  • 1 litr soku pomidorowego
  • 1-2 szkl bulionu
  • kilka łyżek oleju
  • 2 łyżeczki przyprawy meksykańskiej
  • sól
  • pieprz

 

Sposób przygotowania:

Kasza jaglana po meksykańsku
Kaszę jaglaną zalewamy wodą. Pierś z kurczaka kroimy w kostkę. Na patelni rozgrzewamy olej, podsmażamy kurczaka, dodajemy do niego pokrojoną w piórka cebulę i rozdrobniony czosnek. Lekko solimy i smażymy, aż cebula lekko się przyrumieni. Przekładamy do garnka i dodajemy pokrojone paprykę czerwoną i jalapeño. Zalewamy wszystko sokiem pomidorowym razem z bulionem i zagotowujemy. Następnie dodajemy kukurydzę z puszki i czerwoną fasolę. Na koniec dodajemy odcedzoną kaszę jaglaną i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu, często mieszając, aż kasza wchłonie płyn i stanie się odpowiednio miękka. W razie potrzeby dolewamy bulionu. Doprawiamy przyprawą meksykańską, solą i pieprzem. 
Kasza jaglana po meksykańsku
Mięso podsmażamy z cebulką i czosnkiem.
Kasza jaglana po meksykańsku
Przekładamy do garnka i dodajemy papryki.
Kasza jaglana po meksykańsku
Zalewamy sokiem z pomidorów z bulionem i gotujemy.
Kasza jaglana po meksykańsku
Na koniec dodajemy kaszę jaglaną i mocno przyprawiamy.