VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Kurczak po szatańsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 9

Bardzo smaczny kurczak duszony w czarnej herbacie. Smak okazał się bardzo dużym zaskoczeniem. Aromat podkręcają zioła.

Kurczak po szatańsku

Składniki:

Kurczak po szatańsku

 

  • 1 kg kurczaka (u mnie ćwiartki)
  • Sok z cytryny
  • 1 łyżeczka cząbru
  • 1 łyżeczka kolendry
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 łyżeczka lubczyku
  • 1 marchewka
  • 3/4 szklanki mocnej czarnej herbaty (Earl Grey)
  • 1 bulionetka do duszonego kurczaka
  • Sól
  • Pieprz

Sposób przygotowania:

Kurczak po szatańsku
Ćwiartki z kurczaka dokładnie myjemy i dzielimy na dwie części. Przyprawiamy go dokładnie ziołami (cząbrem, kolendrą, lubczykiem ) oraz przyprawą curry. Odstawiamy mięso na ok. 1 godzinę do lodówki. Po tym czasie obsmażamy kurczaka na złoty kolor na rozgrzanej patelni.

Przekładamy do większego garnka. Marchewkę obieramy, ścieramy na tarce o średnich oczach i dodajemy do mięsa. Całość podlewamy herbatą. Dokładamy bulionetkę, przyprawiamy solą i pieprzem. Kurczaka dusimy ok. 40 minut na wolnym ogniu.

W razie potrzeby podlewamy herbatą.