Aleksandra Cichocka

Aleksandra Cichocka

Szef Kuchni
[Przepisów: 101]

Książka Kucharska: 100 przepisów przy diecie cukrzycowej

Kurczak marynowany w soku z cytryny

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Kurczak na kwaskowo

Kurczak marynowany w soku z cytryny

Składniki:

Kurczak marynowany w soku z cytryny

 

  • 4 porcje pokrojonych w grubą kostkę piersi z kurczaka (4x100 g)
  • 1 łyżka (15 g) oleju rzepakowego
  • Świeżo zmielony biały pieprz
  • Sól do smaku, lepiej mniej, niż więcej

 

Sposób przygotowania:

Kurczak marynowany w soku z cytryny

W misce wymieszaj sok z cytryny z olejem rzepakowym, dodaj suszone oregano i mąkę. Całość dokładnie wymieszaj. Do miski włóż pokrojonego i posolonego lekko  kurczaka, dokładnie obtocz go w paście i  odstaw do zamarynowania na około 30 minut. Na patelni teflonowej rozgrzej 1 łyżkę oleju i wrzuć na nią kurczaka z marynatą, smaż, cały czas mieszając, aż mięso będzie miękkie.


  171 kcal/porcję.


Zobacz zalecenia dietetyczne dla osób z cukrzycą.