danijjel

danijjel

Starszy Kucharz
[Przepisów: 24]

Pieczone kawałki kurczaka w panierce

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Pyszny chiński sposób na obiad :) Pieczone kawałki kurczaka w złocistej panierce.

Pieczone kawałki kurczaka w panierce Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Pieczone kawałki kurczaka w panierce

 

  • 1 pierś z kurczaka (ok. 250g)
  • 2 łyżki sosu sojowego
  • 3 łyżki mąki
  • 1/2 łyżeczki cukru
  • 1/2 łyżeczki soli
  • 1/2 łyżeczki curry
  • 2 łyżeczki słodkiej papryki
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 jajko
  • szczypta pieprzu
  • olej

Sposób przygotowania:

Pieczone kawałki kurczaka w panierce
Pierś z kurczaka pokroić na większe kawałki (ok. 6).Jajko roztrzepać w miseczce, dodać łyżkę mąki, pieprz, sól, paprykę, curry, cukier, sos sojowy i przeciśnięty przez praskę czosnek.Kurczaka przełożyć do miski z marynatą i odłożyć na przynajmniej godzinę do lodówki.Kurczaka obtoczyć w pozostałej mące. Do naczynia żaroodpornego z przykrywką wlać odrobinę oleju. Przełożyć kurczaka do naczynia i piec w rozgrzanym do ~ 200 st. piekarniku przez 30 minut.Można kilka razy obrócić kurczaka podczas pieczenia. Podawać z ryżem, różnego rodzaju sosami orientalnymi i zestawem surówekPorcja dla 2 osób.Smacznego!
Pieczone kawałki kurczaka w panierce
Pierś kurczaka pokroić na kilkucentymetrowe kawałki
Pieczone kawałki kurczaka w panierce
Kurczaka marynować przez przynajmniej godzinę w lodówce.