Dagmaris

Dagmaris

Starszy Kucharz
[Przepisów: 29]

Kurczak po tajsku

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Pyszne orientalne danie o bogatych smakach

Kurczak po tajsku

Składniki:

Kurczak po tajsku

 

  • 1 kg piersi z kurczaka
  • 100 ml sosu sojowego
  • łyżeczka imbiru
  • łyżeczka konfitury ananasowej
  • 50 ml soku z cytryny
  • cukier
  • papryka chilli
  • 2 ząbki czosnku
  • olej

Sposób przygotowania:

Kurczak po tajsku
MARYNATA: Do miseczki wlewamy sos sojowy,dodajemy imbir, konfiturę oraz sok z cytryny. Na koniec dodajemy ok. 3-4 łyżeczek cukru i pół łyżeczki posiekanego chili Piersi z kurczaka kroimy w paseczki, wkładamy do marynaty , miseczkę szczelnie zakrywamy folią i chowamy do lodówki na 1-1,5 godziny. Teraz rozgrzewamy olej na patelni, i wyjmujemy nasze mięsko z marynaty, obsmażamy przez ok. 10 minut stale mieszając. Danie jest gotowe, może podawać je z ryżem. .