KRISTOFE

KRISTOFE

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 336]

Kurczak po tajsku.

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 6

Egzotyczną potrawa prosto z Tajlandi.

Kurczak po tajsku. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kurczak po tajsku.

 

  • pierś z kurczaka, najlepiej z chodowli ekologicznej, to wtedy poczujemy smak mięsa a nie wypełniacza,
  • cebula,
  • mieszanka papryk, tak aby na talerzu było kolorowo,
  • 3 łyżki orzeków piniowych,
  • zielone bąki cebuli,
  • sos sojowy do smaku,
  • łyżka cukru lub połowa miodu,
  • sól, pieprz do smaku,
  • dobra oliwa,
  • czosnek grubo siekany,

Sposób przygotowania:

Kurczak po tajsku.
Pierś z kurczaka myjemy,suszymy i kroimy w cienkie paski, rozgrzewamy woka z oliwą, dodajemy kolejno cebulę, czosnek, kurczaka, wszystko smażymy na złoty kolor, doprawiając sosem sojowym, cukrem, solą i pieprzem, dodajemy orzeszki piniowe i samżymy kilka minut. W końcowej fazie przyrządzania potrawy dodajemynpokrojoną paprykę i bąki cebuli. Wszystko wykładamy na talerz i Smacznego, poczuj tajskie smaki, potrawę przygotowywalem w tajskiej kuchni. Po za smakami zapamiętałem piasek pod stopami i turkusowy kolor morza...
Kurczak po tajsku.
Etap 1
Kurczak po tajsku.
Etap 2