SUPERPRZEPIS

Kurczak pod orzechowo – ziołową kruszonką

  • 3
  • EwelinaP
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 4/5 głosów: 12
Kurczak pod orzechowo – ziołową kruszonką

Filet z kurczaka pieczony z niezwykle aromatyczną ziołową kruszonką, z orzechami, to doskonały pomysł na połączenie klasyki z czymś zupełnie nowym. Smakuje rewelacyjnie !

Składniki:

Kurczak pod orzechowo – ziołową kruszonką

 

 

  • Kruszonka
  • 100g orzechów ziemnych
  • 1 bułka kajzerka
  • 1 pęczek natki z pietruszki
  • 1 ząbek czosnku
  • skórka i sok z połowy cytryny
  • szczypta przyprawy chilli
  • 3 łyżki parmezanu
  • 3 łyżki oliwy
  • pieprz
  • sól

Sposób przygotowania:

Kurczak pod orzechowo – ziołową kruszonką

ETAP 1:

Kurczak pod orzechowo – ziołową kruszonką
fileta umyć osuszyć skropić cytryną i oprószyć solą i pieprzem

Fileta naciąć na wierzchu, skropić sokiem z cytryny, oprószyć solą, pieprzem i odstawić na około 30 minut.

ETAP 2:

Kurczak pod orzechowo – ziołową kruszonką
wszystkie składniki zmiksować pulsacyjnie

2. Składniki kruszonki przełożyć do malaksera i zmiksować pulsacyjnie (tak żeby powstały drobne cząsteczki). Doprawić solą, pieprzem a następnie wyłożyć na każdy kawałek fileta.

ETAP 3:

Kurczak pod orzechowo – ziołową kruszonką
kruszonkę przełożyć na fileta i piec w piekarniku

3. Filety przełożyć do żaroodpornego naczynia wysmarowanego masłem.
Piec w piekarniku nagrzanym do 190 stopni przez 25 - 30minut.