Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pieczona pierś z kurczaka z serem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 6

Pierś z kurczaka pieczona w folii aluminiowej z serem camembert i świeżą bazylią.

Pieczona pierś z kurczaka z serem Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pieczona pierś z kurczaka z serem

 

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • olej do posmarowania folii
  • 1 łyżka słodkiej suszonej papryki w płatkach
  • 1 łyżka przyprawy do mięs
  • sól do smaku
  • pieprz do smaku
  • 4 łyżeczki musztardy sarepskiej
  • 5 dużych plastrów szynki wędzonej surowej
  • 120 g sera camembert
  • 1 mała cebula
  • 10 listków świeżej bazylii

Sposób przygotowania:

Pieczona pierś z kurczaka z serem
Mięso ponacinać tak, żeby otrzymać 2 duże płaty. Duży kawałek folii aluminiowej posmarować lekko olejem. Na folii rozsypać płatki papryki i przyprawę do mięs. Ułożyć na tym płaty mięsa w ten sposób, żeby lekko na siebie nachodziły. Mięso lekko oprószyć solą i pieprzem, posmarować musztardą. Na mięsie rozłożyć plastry szynki. Cebulę pokroić w grube półplasterki, ser pokroić w plastry. Cebulę i ser rozłożyć na połowie mięsa. Na wierzchu rozłożyć listki bazylii. Mięso złożyć na pół. Brzegi folii aluminiowej zawinąć. Mięso w folii ułożyć w naczyniu do zapiekania. Piec w 180 stopniach przez 30 minut. Po tym czasie folię rozciąć i rozsunąć jej brzegi. Piec dalsze 30 minut do zrumienienia. Upieczone mięso podzielić na porcje.
Pieczona pierś z kurczaka z serem
Folia aluminiowa posmarowana olejem i posypana przyprawami.
Pieczona pierś z kurczaka z serem
Płaty mięsa ułożone na folii oprószone solą i pieprzem i posmarowane musztardą.
Pieczona pierś z kurczaka z serem
Pokrojona cebula i ser ułożone na mięsie a na tym listki bazylii.
Pieczona pierś z kurczaka z serem
Nadziane mięso zawinięte w folię ułożone w naczyniu do zapiekania.