Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pieczona panierowana pierś z kurczaka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Zamarynowana pierś z kurczaka obtoczona w bułce tartej i upieczona.

Pieczona panierowana pierś z kurczaka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Pieczona panierowana pierś z kurczaka

 

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli czosnkowej
  • 1 łyżka przyprawy do kurczaka
  • 1 łyżka przyprawy do indyka
  • 4 łyżeczki oleju
  • bułka tarta do obtoczenia
  • 2 łyżeczki oliwy

Sposób przygotowania:

Pieczona panierowana pierś z kurczaka
Do miseczki wlać olej. Dodać do niego przyprawy, sól czosnkową i wyciśnięty czosnek. Dokładnie wymieszać. Piersi z kurczaka podzielić na porcje (u mnie 4). Do mięsa wlać marynatę i wymieszać tak, żeby marynata pokryła mięso w całości. Mięso w marynacie przykryć folią spożywczą i odstawić w chłodne miejsce na ok. 2 godziny. Zamarynowane mięso obtoczyć w bułce tartej. Naczynie do zapiekania posmarować lekko olejem i ułożyć w nim mięso w panierce. Skropić je oliwą (nie jest to konieczne). Mięso piec w 180stopniach przez ok. 50 minut do lekkiego zrumienienia. W połowie pieczenia mięso odwrócić, żeby druga strona też się lekko zrumieniła.
Pieczona panierowana pierś z kurczaka
Olej z dodatkiem przypraw soli czosnkowej i czosnku.
Pieczona panierowana pierś z kurczaka
Mięso dokładnie pokryte przygotowaną marynatą.
Pieczona panierowana pierś z kurczaka
Mięso w panierce ułożone w naczyniu do zapiekania.