Beatris

Beatris

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2198]

Pierś z kurczaka pieczona z migdałami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Pierś z kurczaka z dodatkiem płatków migdałowych, czerwonej cebuli i wędzonej szynki.

Pierś z kurczaka pieczona z migdałami Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Pierś z kurczaka pieczona z migdałami

 

  • 1 podwójna pierś z kurczaka
  • 2 łyżki oleju rzepakowego
  • 2 łyżeczki pomidorów suszonych z czosnkiem i bazylią
  • sól do smaku
  • 1 średnia czerwona cebula
  • 2 grube plastry szynki wędzonej
  • 4 czubate łyżki płatków migdałowych

Sposób przygotowania:

Pierś z kurczaka pieczona z migdałami
Mięso podzielić na porcje (u mnie 4). Kawałki folii aluminiowej (tyle, ile mamy porcji mięsa) posmarować lekko olejem. Na każdym kawałku folii ułożyć po porcji mięsa. Każdą porcję mięsa oprószyć solą i posypać suszonymi pomidorami. Cebulę obrać, pokroić w talarki. Po kilka talarków cebuli ułożyć na każdej porcji mięsa. Plastry szynki pokroić w kostkę. Po trochu szynki rozłożyć na mięsie. Na każdej porcji mięsa rozsypać płatki migdałowe. Złączyć brzegi folii (zrobić sakiewki). Sakiewki z mięsem ułożyć w naczyniu do zapiekania. Piec w 180 stopniach przez 25 minut. Po tym czasie rozwinąć folię i podwinąć jej brzegi. Mięso piec jeszcze ok. 15 minut do zrumienienia. Upieczone mięso odwinąć z folii i podawać.
Pierś z kurczaka pieczona z migdałami
Porcja mięsa ułożona na folii oprószona solą i posypana suszonymi pomidorami.
Pierś z kurczaka pieczona z migdałami
Pokrojona w talarki czerwona cebula ułożona na mięsie.
Pierś z kurczaka pieczona z migdałami
Mięso posypane pokrojoną szynką i płatkami migdałowymi.
Pierś z kurczaka pieczona z migdałami
Sakiewki z mięsem ułożone naczyniu do zapiekania.