LIDZIA

LIDZIA

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 329]

Kurczak pod pierzynką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 4

Nowy, aromatyczny smak kurczaka.

Kurczak pod pierzynką Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak pod pierzynką

 

  • piersi kurczaka 0,5 kg
  • pieczarki 0,5 kg
  • cebula 0,3 kg
  • papryka czerwona 0,5 kg
  • koncentrat pomidorowy
  • olej do smażenia
  • sól, pieprz, papryka w proszku, oregano

 

Sposób przygotowania:

Kurczak pod pierzynką
Mięso umyć, osuszyć, pokroić w paski, podsmażyć na oleju, przełożyć do naczynia żaroodpornego i oprószyć przyprawami. Pieczarki oczyścić, pokroić w plastry i wyłożyć na mięso. Cebulę obrać, pokroić w piórka i ułożyć na pieczarkach. Paprykę umyć, osuszyć, pokroić w paski i przykryć cebulę. (Każdą warstwę przyprawić do smaku). Całość posmarować koncentratem pomidorowym. Podlać wodą i zapiekać w piekarniku przez ok. 20 minut. Podawać z ryżem, makaronem lub ziemniakami.
Kurczak pod pierzynką
Krojenie w paski piersi kurczaka do dania pod pierzynką.
Kurczak pod pierzynką
Smażenie piersi kurczaka pokrojonych w paski.
Kurczak pod pierzynką
Przygotowanie warzyw i pieczarek do dania.
Kurczak pod pierzynką
Ułożenie warstwami składników dania pod pierzynką.