Babcia Halinka

Babcia Halinka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2266]

Kurczak smażony

  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 1

Umyć kurczaki, pokroić na ćwiartki, nasolić. Z jaj i mąki oraz odpowiedniej ilości

Kurczak smażony

Składniki:

Kurczak smażony

 

  • 2 małe kurczaki

 

  • 25 dag smalcu

 

 

  • 3 jaja

 

Sposób przygotowania:

Kurczak smażony
Umyć kurczaki, pokroić na ćwiartki, nasolić. Z jaj i mąki oraz odpowiedniej ilości wody zrobić ciasto naleśnikowe, maczać w nim każdy kawałek kurczaka i smażyć w głębokim tłuszczu. Gdy kawałki kurczaka zarumienią się, zmniejszyć ogień, naczynie przykryć i trzymać na małym ogniu ok. 30 minut. Wyjmować łyżką cedzakową, odsączając z tłuszczu. Przyprawić solą i pieprzem. Podawać z ziemniakami lub puree.