agnieszkalider

agnieszkalider

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 786]

Kurczak smażony na rumiano

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Szybki, smaczny i rumiany kurczak do obiadu

Kurczak smażony na rumiano Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kurczak smażony na rumiano

 

  • kurczak- ćwiatrki 2 sztuki
  • zioła prowanaslskie 1 szczypta
  • oliwa z oliwek 2 łyżki
  • bazylia 1 szczypta
  • oregano 1 szczypta
  • pieprz 1 szczypta
  • sól 1 szczypta
  • przyprawa do drobiu 1/2 łyżeczki

Sposób przygotowania:

Kurczak smażony na rumiano
W pierwszej kolejności należy przygotować niezbędne składniki na danie. Kurczaka wyporcjować i bardzo dobrze opłukać pod bieżącą wodą, a następnie go osuszyć. W kubeczku przygotować marynatę w sposób następujący : wlać oliwę z oliwek, dodać zioła prowansalskie, bazylię, pieprz, sól, przyprawę do drobiu i wymieszać dokładnie składniki. Mięso wyłożyć na półmisku i polać marynatą, włożyć na kilka godzin do lodówki. Wyjąć kurczaka , wytrzeć nadmiar marynaty i wyłożyć na gorący tłuszcz na patelni i smażyć na rumiano z każdej strony. Serwować z frytkami.
Kurczak smażony na rumiano
tutaj już jako gotowe danie obiadowe z frytkami