Sposób przygotowania:
Kurczak słodko - kwaśny z warzywamiKurczak
Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i doprawiamy przyprawą do dań chińskich. Marynujemy kilka godzin, obsypujemy mąką ziemniaczaną i podsmażamy na oleju na rumiano. Zdejmujemy z patelni.
Warzywa
Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy rozdrobniony czosnek, pokrojoną w grubą kostkę cebulę, opcjonalnie chili i podsmażamy. Dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę, groszek, paprykę pokrojoną w kostkę i grubo posiekaną kapustę. Doprawiamy sosem sojowym i chwilę smażymy. Pod koniec dodajemy podsmażone mięso.
Ananas
Ananasa z puszki kroimy na kawałki i dodajemy na patelnię. Razem chwilę podsmażamy.
Sos
Do warzyw i kurczaka dolewamy zalewę z puszki po ananasie, ocet ryżowy i 2 łyżki ostrego ketchupu. Doprawiamy do smaku i smażymy, aż sos będzie odpowiednio gęsty.