WWWiola

WWWiola

Złoty Ekspert
[Przepisów: 883]

Kurczak słodko - kwaśny z warzywami

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Bardzo kolorowe, aromatyczne i bogate w smaki. Kurczak po azjatycku w słodko - kwaśnym sosie z warzywami i ananasem.

Kurczak słodko - kwaśny z warzywami

Składniki:

Kurczak słodko - kwaśny z warzywami

 

  • 1 podwójny filet z kurczaka
  • 1 łyżka przyprawy do dań chińskich
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • olej do smażenia
  • 2 marchewki
  • 1/4 czerwonej kapusty
  • 0,5 czerwonej papryki
  • 1 garść zielonego groszku
  • 2 cebule
  • 4 ząbki czosnku
  • 1 puszka ananasa
  • 1/4 szkl octu ryżowego
  • sos sojowy
  • pieprz

Sposób przygotowania:

Kurczak słodko - kwaśny z warzywami

Kurczak

Kurczak słodko - kwaśny z warzywami
Zamarynowane mięso smażymy w mące ziemniaczanej.

Pierś z kurczaka kroimy w kostkę i doprawiamy przyprawą do dań chińskich. Marynujemy kilka godzin, obsypujemy mąką ziemniaczaną i podsmażamy na oleju na rumiano. Zdejmujemy z patelni.

Warzywa

Kurczak słodko - kwaśny z warzywami
Najpierw smażymy warzywa i dodajemy mięso.

Na patelni rozgrzewamy olej. Wrzucamy rozdrobniony czosnek, pokrojoną w grubą kostkę cebulę, opcjonalnie chili i podsmażamy. Dodajemy pokrojoną w plasterki marchewkę, groszek, paprykę pokrojoną w kostkę i grubo posiekaną kapustę. Doprawiamy sosem sojowym i chwilę smażymy. Pod koniec dodajemy podsmażone mięso.

Ananas

Kurczak słodko - kwaśny z warzywami
Dodajemy pokrojonego ananasa, nie wylewając z niego zalewy.

Ananasa z puszki kroimy na kawałki i dodajemy na patelnię. Razem chwilę podsmażamy.

Sos

Kurczak słodko - kwaśny z warzywami
W razie potrzeby można dolać odrobinę wody.

Do warzyw i kurczaka dolewamy zalewę z puszki po ananasie, ocet ryżowy i 2 łyżki ostrego ketchupu. Doprawiamy do smaku i smażymy, aż sos będzie odpowiednio gęsty.