Patty

Patty

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 98]

Kurczak tikka

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Ostry kurczak z tradycjyjną przyprawą garam masala

Kurczak tikka Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kurczak tikka

 

  • 2 filety z kurczaka
  • 150 ml jogurtu naturalnego
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka:
  • startego świeżego imbiru
  • cunamonu
  • ostrej papryki
  • kmin rzymski
  • 1/2 łyżeczki garam masala

Sposób przygotowania:

Kurczak tikka
Kurczaka myjemy i kroimy na kawałki ok 2 cm. W misce robimy marynatę mieszając wszystkie składniki. Wrzucamy kurczaka, miskę owijamy folią spożywczą i wkładamy do lodówki na minimum 30 minut (im dłużej tym lepiej). Wyciągamy mięso i wycieramy go z marynaty. Odstawiamy na 15 minut aby osiągnęło temperaturę pokojową. Kurczaka można dodawać jako podstawę do różnych indyjskich sosów np. pomidorowy sos masala.
Kurczak tikka
Filaty z kurczaka kroimy na kwadraty ok 2 cm
Kurczak tikka
Jogurt mieszamy ze wszystkimi przyprawami
Kurczak tikka
Mięso wkładamy do marynaty i dokładnie mieszamy