Polna

Polna

Kuchcik
[Przepisów: 2]

Kurczak w agreście

  • 3
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

To połączenie może się wydać dziwne, ale smakuje

Kurczak w agreście

Składniki:

Kurczak w agreście

 

  • 1 kurczak podzielony na części lub same pałki lub podudzia (ok. 70 dkg)
  • sól, pieprz
  • czubrica (może być inna ziołowa przyprawa)
  • czosnek niedźwiedzi (może być zwykły)
  • 1/2 kg agrestu
  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki śmietany do zup

Sposób przygotowania:

Kurczak w agreście
Mięso kurczaka myjemy i nacieramy przyprawami i wstawiamy do lodówki, najlepiej na całą noc. Po wyjęciu obsmażyć mięso ze wszystkich stron na oleju na rumiano, podlać odrobiną wody lub wina i dusić ok. 40 min. na wolnym ogniu. Wsypać oczyszczony agrest i dusić jeszcze 10-15 min. od przykryciem. Zaprawić śmietaną.