SUPERPRZEPIS

Kurczak w brązach

  • 1
  • luna19
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5
Kurczak w brązach Więcej zdjęć (4)

Kurczak w pięknej, rumianej skorupce.

Składniki:

Kurczak w brązach

 

  • 1 kurczak ok 2 kg
  • na marynatę;
  • 1 łyżka sosu sojowego
  • 1 łyżka octu balsamicznego
  • 1 łyżka octu winnego czerwonego
  • 1 łyżka oliwy
  • 1 łyżeczka cukru trzcinowego
  • 1 łyżeczka soli
  • 0,5 łyżeczki papryki słodkiej

Sposób przygotowania:

Kurczak w brązach
Kurczaka umyć, oczyścić wnętrze. Produkty na marynatę wymieszać w miseczce. Kurczaka natrzeć marynatą ze wszystkich stron i w środku, odstawić na ok 12 godzin. Można w międzyczasie obrócić kurczaka. Przełożyć kurczaka do naczynia żaroodpornego, polać odstałą marynatą, podlać ok pół szkl wody i wstawić do piekarnika na dolną półkę. Piec ok 1,5 godz w temp 200 st Do kurczaka przygotować pieczone ziemniaczki lub frytki i surówkę z kiszonej kapusty.
Kurczak w brązach
kurczaka nacieramy marynatą z sosu sojowego
Kurczak w brązach
kurczaka w marynacie odstawiamy do lodowki na dwanascie godzin
Kurczak w brązach
kurczaka wkladamy do naczynia zaroodpornego i wstawiamy do piekarnika