VioletoweKucharzenie

VioletoweKucharzenie

Złoty Ekspert
[Przepisów: 789]

Kurczak w cieście francuskim ze szpinakiem i brokułem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Bardzo znany i prosty w przygotowaniu kurczak. Sprawdzi się na różnych rodzinnych imprezach, ponieważ prezentuje się bardzo ładnie. A farsz? Szpinak z fetą i czosnkiem, brokuły i dużo sera. Czy nie brzmi to smacznie?

Kurczak w cieście francuskim ze szpinakiem i brokułem

Składniki:

Kurczak w cieście francuskim ze szpinakiem i brokułem

 

Sposób przygotowania:

Kurczak w cieście francuskim ze szpinakiem i brokułem

ETAP 1:

Kurczak w cieście francuskim ze szpinakiem i brokułem
Przygotowanie mięsa oraz szpinakowego farszu

Filet z piersi kurczaka kroimy na 5 płatów. Nacieramy je przyprawą do gyrosa. Brokuł gotujemy do miękkości w delikatnie osolonej wodzie. Ser ścieramy na tarce o średnich oczkach. W garnku rozpuszczamy masło, dodajemy mrożony szpinak. Dusimy do miękkości, dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, pokrojony w kosteczkę ser feta, sól i pieprz. Przygotowanym szpinakowym farszem smarujemy każdy płat kurczaka.

ETAP 2:

Kurczak w cieście francuskim ze szpinakiem i brokułem
Rozłożenie mięsa i składników na cieście

Zwijamy w rulon na kształt roladki. Roladki układamy na środku ciasta francuskiego. Obsypujemy je serem, a na wierzchu dociskamy różyczki brokułu. Boki ciasta nacinamy w 3 cm paseczki. Przeplatamy je dociskając do mięsa (zaplatamy jak warkocz). Wierzch ciasta smarujemy rozmąconym jajkiem.

ETAP 3:

Kurczak w cieście francuskim ze szpinakiem i brokułem
Roladę układamy na papierze do pieczenia. Pieczemy pod folią aluminiową przez 60 minut w 200*C.

Roladę układamy na papierze do pieczenia. Pieczemy pod folią aluminiową przez 60 minut w 200*C.


Tagi:

dania kurczak