Ag.Zetka

Ag.Zetka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1373]

Kurczak w cieście z pieczarkami i papryką

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Dania w cieście francuskim są pyszne i łatwe w przygotowaniu. Tym razem apetycznym ciastem owinęłam pierś z kurczaka z pieczarkami, papryka i cebulą. Danie upiekłam w piekarniku.

Kurczak w cieście z pieczarkami i papryką Więcej zdjęć (2)

Składniki:

Kurczak w cieście z pieczarkami i papryką

 

  • 3 pojedyncze piersi z kurczaka
  • 1 opakowanie ciasta francuskiego 375 g
  • 30 dag pieczarek
  • 1 cebula
  • 1 czerwona papryka
  • 5 dag startego sera żółtego
  • 6 łyżek ketchupu
  • Sól
  • Pieprz
  • Olej
  • Oregano
  • 1 jajko

Sposób przygotowania:

Kurczak w cieście z pieczarkami i papryką

ETAP 1:

Kurczak w cieście z pieczarkami i papryką
W cieście francuskim znalazły się m.in.pieczarki z papryką i cebulą

Pieczarki myjemy i oczyszczamy, kroimy w grubą kostkę.

Cebulę kroimy w kostkę.

Paprykę kroimy w paseczki.

Na patelni rozgrzewamy olej, smażymy pieczarki, cebulę i paprykę.

Rozwijamy ciasto francuskie, kroimy na 3 części, smarujemy je ketchupem, posypujemy oregano, wykładamy na każdą część pieczarki z papryką i cebulą.

ETAP 2:

Kurczak w cieście z pieczarkami i papryką
Na cieście z dodatkami układamy piersi z kurczaka

Piersi z kurczaka oczyszczamy, większe kroimy na pół. Mieso przyprawiamy solą i pieprzem, układamy na cieście z dodatkami.

ETAP 3:

Kurczak w cieście z pieczarkami i papryką
Całość zawijamy, sklejamy brzegi i pieczemy

Na koniec mięso posypujemy serem.

Zwijamy, sklejamy brzegi ciasta. Wierzch smarujemy rozmąconym jajkiem. Pieczemy 40 minut w 200 st C.