iziona

iziona

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1306]

Kurczak w cydrowo-cebulowym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

W lodówce stał opuszczony i zapomniany cydr i dlatego dzisiaj skończył w pysznym jedzonku, podałam z lenistwa z chlebkiem, ale ryż czy ziemniaki też są super.

Kurczak w cydrowo-cebulowym sosie

Składniki:

Kurczak w cydrowo-cebulowym sosie

 

Sposób przygotowania:

Kurczak w cydrowo-cebulowym sosie

ETAP 1:

Kurczak w cydrowo-cebulowym sosie
Ja użyłam pieprzu ziołowego do pasty czosnkowej

Kurczaka podzielić na porcję, korpus odłożyć na inny raz, a resztę mięsa ułożyć w garnku, dodać do niego włoszczyznę, 1\2 łyżeczki pieprzu i soli, zalać wodą około 1 -2 cm nad mięso i ugotować.

Kiedy mięso jest miękkie wyjąć je z garnka i wystudzić.

Czosnek razem z łupinami zrumienić na patelni i po wystudzeniu wycisnąć z łupinek, dodać do niego sok z cytryny, oregano oraz 1 łyżeczkę pieprzu i 1/2 łyżeczki soli, 3/4 całej pasty wetrzeć w mięso, a resztę zostawić.

ETAP 2:

Kurczak w cydrowo-cebulowym sosie
Mięso szybko obsmażyć na gorącym oleju.

Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, mięso obtoczyć w mące i osmażyć na złoty kolor na oleju.

ETAP 3:

Kurczak w cydrowo-cebulowym sosie
Sos nie musi być odparowany ma tylko zmięknąć cebula.

Cebulę pokroić w piórka i zrumienić na 1 łyżce oleju, dodać chili i dolać cydr oraz 1 szklankę wywaru z gotowania kurczaka na koniec dołożyć pozostałą pastę czosnkową i gotować do miękkości cebuli.

Obsmażonego kurczaka polać sosem i od razu podawać.