Sposób przygotowania:
Kurczak w cydrowo-cebulowym sosieETAP 1:
Kurczaka podzielić na porcję, korpus odłożyć na inny raz, a resztę mięsa ułożyć w garnku, dodać do niego włoszczyznę, 1\2 łyżeczki pieprzu i soli, zalać wodą około 1 -2 cm nad mięso i ugotować.
Kiedy mięso jest miękkie wyjąć je z garnka i wystudzić.
Czosnek razem z łupinami zrumienić na patelni i po wystudzeniu wycisnąć z łupinek, dodać do niego sok z cytryny, oregano oraz 1 łyżeczkę pieprzu i 1/2 łyżeczki soli, 3/4 całej pasty wetrzeć w mięso, a resztę zostawić.
ETAP 2:
Na patelni rozgrzać niewielką ilość oleju, mięso obtoczyć w mące i osmażyć na złoty kolor na oleju.
ETAP 3:
Cebulę pokroić w piórka i zrumienić na 1 łyżce oleju, dodać chili i dolać cydr oraz 1 szklankę wywaru z gotowania kurczaka na koniec dołożyć pozostałą pastę czosnkową i gotować do miękkości cebuli.
Obsmażonego kurczaka polać sosem i od razu podawać.