limonaa

limonaa

Starszy Kucharz
[Przepisów: 30]

Kurczak w czerwonym winie ze śliwkami

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kurczak w magicznie pysznym sosie

Kurczak w czerwonym winie ze śliwkami

Składniki:

Kurczak w czerwonym winie ze śliwkami

 

  • 1 szklanka suszonych śliwek bez pestek
  • 2/3 szklanki wytrawnego czerwonego wina
  • 1/3 szklanki porto
  • 2 łyżeczki oliwy z oliwek
  • 450 g udek kurczaka bez skóry i kości, pokrojonych w dużą kostkę
  • 2 łyżki mąki
  • 8 cebulek dymek, pokrojonych na kawałki
  • 2 łyżeczki skórki otartej z pomarańczy
  • 1/4 szklanki soku pomarańczowego
  • 2 łyżeczki octu balsamicznego
  • pół łyżeczki soli
  • pół łyżeczki pieprzu
  • natka pietruszki, posiekana

Sposób przygotowania:

Kurczak w czerwonym winie ze śliwkami
Wkładam śliwki do średniej miski i zalewam czerwonym winem oraz porto. Odstawiam na 30 minut. Następnie rozgrzewam oliwę w dużym rondlu o grubym dnie na średnim ogniu. Obtaczam mięso w mące. Wrzucam do rondla i smażę 3 minuty, aż się przyrumieni. Dodaję dymkę i smażę jeszcze minutę, aż cebulka się skurczy. Potem dodaję śliwki wraz z płynem, w którym się moczyły, skórkę i sok z pomarańczowy, ocet, sól i pieprz. Doprowadzam do wrzenia, a potem zmniejszam ogień i gotuję pod przykryciem 20 minut, aż mięso i śliwki będą miękkie. Na koniec dodaję natkę pietruszki, mieszam i gotowe!