marietta

marietta

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 2157]

Kurczak w glazurze.

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 2

Wymieszać składniki na glazurę do kurczaka i posmarować nią drób.Kurczaka ułożyć w brytfance i piec 90 min.

Kurczak w glazurze.

Składniki:

Kurczak w glazurze.

 

  • 1 sprawiony kurczak,
  • 40 dag.mrożonej mieszanki chińskiej,
  • 20 dag.ryżu,
  • 2 łyżki niesolonych orzeszków ziemnych,
  • 1 łyżeczka brązowego cukru,
  • 1 łyżeczka przypraw"5 smaków",
  • 2 ząbki czosnku,
  • 80 ml.sosu sojowego,2 łyżki wina ryżowego,
  • 2 łyżeczki chilli słodko-kwaśnego,olej,mięta.

Sposób przygotowania:

Kurczak w glazurze.
Wymieszać przyprawę 5 smaków z winem ryżowym,sosem chilli
i cukrem.Czosnek posiekać i orzeszki ziemne na drobno.Marynatą
posmarować kurczaka na zewnątrz i od środka,po czym ułożyć w natłuszczonej brytfance.Piec 90 minut w temp.200 stopni C.W po-
-łowie czasu pieczenia obrócić.Ryż gotować 20 min.Mieszankę chińską wysypać na rozgrzaną patelnię i smażyć 4-5 min.na silnym ogniu,a potem zmniejszyć na mniejszy.Orzeszki posiekane dodać do ryżu.Kurczaka podawać z ryżem i warzywami.