Sposób przygotowania:
Kurczak w groszkowym sosie
Mięso z kurczaka obrać ze skóry , chrząstek , tłuszczyków i kości tak by pozostało samo mięso ( lub jeśli ktoś woli np. pałeczki bez skóry z kostką ). Odcedzić groszek z zalewy. W garnuszku rozgrzać masło z olejem. Wsypać mąkę . Wymieszać. Rozprowadzić chłodnym bulionem ( zostawić 2 łyżki ) i śmietanką . Dodać połowę groszku . Przelać do malaksera i zmiksować na krem. Przelać do garnuszka . Doprawić do smaku solą , cukrem i sokiem z cytryny. Marchewki pokroić w drobna kostkę . Wymieszać marchewkę z groszkiem . Podlać 2 łyżkami bulionu . Doprawić do smaku solą , cukrem i odrobiną soku z cytryny. Podgrzać mięso w sosie groszkowym. Podawać z ziemniakami puree i marchewka z groszkiem.