Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kurczak w groszkowym sosie

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 8

Gotowany kurczak to częsty ,, gość " na moi stole . Staram się by nie był monotonny .

Kurczak w groszkowym sosie Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak w groszkowym sosie

 

  • 2 porcje ugotowanego mięsa z kurczaka ( udko, pierś - co kto woli)
  • 2 marchewki ugotowane z bulionie
  • 1 puszka konserwowego groszku ( 400 g )
  • 2 łyżki masła
  • 1 łyżka oleju z pestek winogron ( lub słonecznikowego)
  • 1 łyżka mąki
  • 3/4 szklanki bulionu drobiowego
  • 1/4 szklanki słodkiej śmietanki
  • sól
  • cukier
  • sok z cytryny

 

Sposób przygotowania:

Kurczak w groszkowym sosie
Mięso z kurczaka obrać ze skóry , chrząstek , tłuszczyków i kości tak by pozostało samo mięso ( lub jeśli ktoś woli np. pałeczki bez skóry z kostką ). Odcedzić groszek z zalewy. W garnuszku rozgrzać masło z olejem. Wsypać mąkę . Wymieszać. Rozprowadzić chłodnym bulionem ( zostawić 2 łyżki ) i śmietanką . Dodać połowę groszku . Przelać do malaksera i zmiksować na krem. Przelać do garnuszka . Doprawić do smaku solą , cukrem i sokiem z cytryny. Marchewki pokroić w drobna kostkę . Wymieszać marchewkę z groszkiem . Podlać 2 łyżkami bulionu . Doprawić do smaku solą , cukrem i odrobiną soku z cytryny. Podgrzać mięso w sosie groszkowym. Podawać z ziemniakami puree i marchewka z groszkiem.
Kurczak w groszkowym sosie
Ugotować mieso z warzywami do miękkości miesa
Kurczak w groszkowym sosie
Wyjąć mieso i warzywa a wywar przecedzić
Kurczak w groszkowym sosie
Zmiksować wywar z połową odcedzonego groszku
Kurczak w groszkowym sosie
Pokroic marchewke - połączyc z resztą groszku i doprawić do smaku