dayzi

dayzi

Złoty Ekspert
[Przepisów: 1202]

Kurczak w jarzynach

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 3

Kurczaka w jarzynach najczęściej podaje się z ryżem lub pieczywem.

Kurczak w jarzynach

Składniki:

Kurczak w jarzynach

 

  • 3 ćwiartki z kurczaka
  • 2 marchewki
  • 2 pietruszki
  • 1/4 selera
  • 1 por
  • 20 dag fasoli szparagowej
  • 1 łyż mąki pszennej
  • 1/2 szkl śmietany
  • sól, pieprz
  • natka pietruszki
  • tłuszcz do smażenia

Sposób przygotowania:

Kurczak w jarzynach
Mięso myjemy i dzielimy na mniejsze porcje. Przyprawiamy, lekko oprószamy mąką i obsmażamy na rozgrzanym tłuszczu. Następnie zalewamy kurczaka niewielką ilością wody i dusimy pod przykryciem. Marchew, pietruszkę, seler obieramy i ścieramy na tarce, por kroimy w plasterki, fasolkę możemy pokroić na pół jeśli jest dosyć długa. Warzywa dodajemy do podduszonego mięsa i dusimy wszystko do miękkości. Doprawiamy wszystko solą i pieprzem, dodajemy śmietanę i zagotowujemy. Przed podaniem posypujemy posiekaną natką pietruszki.
Smacznego.