kurczak w jesiennym sosie

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 0/5 głosów: 0

apetyczny kurczak w jesiennym sosie

kurczak w jesiennym sosie

Składniki:

kurczak w jesiennym sosie

 

  • Składniki:
  • podwójny filet z kurczaka
  • ok. 20 dag pikantnego keczupu
  • 30 dag powideł śliwkowych
  • 6 dużych cebul
  • olej
  • szklanka mleka
  • ok. szkl. mąki
  • łyżeczka vegety
  • jajko

 

 

Sposób przygotowania:

kurczak w jesiennym sosie
Przygotowanie:
Ciasto naleśnikowe: do miski wsypujemy mąkę, wlewamy mleko, wbijamy jajko i doprawiamy vegetą. Miksujemy ok. 2-3 minut
Fileta myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym a następnie kroimy w paski. Każdy kawałek dokładnie obtaczamy w cieście i smażymy na patelni na rozgrzanym oleju.
Przygotowujemy sos: cebulę obieramy, kroimy w piórka i smażymy na oleju na złoty kolor. Przekładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy powidła oraz keczup. Mieszamy i chwilę dusimy.
W naczyniu żaroodpornym układamy usmażone kawałki kurczaka. Wlewamy sos śliwkowo-keczupowy. Zapiekamy ok. 30 minut. Podajemy z ugotowanym ryżem.