Sposób przygotowania:
kurczak w jesiennym sosie
Przygotowanie:
Ciasto naleśnikowe: do miski wsypujemy mąkę, wlewamy mleko, wbijamy jajko i doprawiamy vegetą. Miksujemy ok. 2-3 minut
Fileta myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym a następnie kroimy w paski. Każdy kawałek dokładnie obtaczamy w cieście i smażymy na patelni na rozgrzanym oleju.
Przygotowujemy sos: cebulę obieramy, kroimy w piórka i smażymy na oleju na złoty kolor. Przekładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy powidła oraz keczup. Mieszamy i chwilę dusimy.
W naczyniu żaroodpornym układamy usmażone kawałki kurczaka. Wlewamy sos śliwkowo-keczupowy. Zapiekamy ok. 30 minut. Podajemy z ugotowanym ryżem.
Ciasto naleśnikowe: do miski wsypujemy mąkę, wlewamy mleko, wbijamy jajko i doprawiamy vegetą. Miksujemy ok. 2-3 minut
Fileta myjemy, osuszamy papierowym ręcznikiem kuchennym a następnie kroimy w paski. Każdy kawałek dokładnie obtaczamy w cieście i smażymy na patelni na rozgrzanym oleju.
Przygotowujemy sos: cebulę obieramy, kroimy w piórka i smażymy na oleju na złoty kolor. Przekładamy do garnka z grubym dnem, dodajemy powidła oraz keczup. Mieszamy i chwilę dusimy.
W naczyniu żaroodpornym układamy usmażone kawałki kurczaka. Wlewamy sos śliwkowo-keczupowy. Zapiekamy ok. 30 minut. Podajemy z ugotowanym ryżem.