Sposób przygotowania:
Kurczak z ananasem
Ananasa kroimy na pół, wydrążamy pozostawiając łupiny, w których podamy gotowe. danie. Wydrążoną cześć kroimy w 1,5 cm kostkę. Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błonek i kostek. Kroimy w równą kostkę około 1,5 cm, wkładamy do miski, dodajemy czosnek, 2 łyżki oliwy, oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy i odkładamy do lodówki na ok 30 minut. Ryż gotujemy na sypko, odstawiamy do wystygnięcia. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dodajemy czosnek, lekko rumienimy. Następnie dodajemy warzywa, kawałki ananasa, oraz sparzone rodzynki. Wszystko smażymy przez ok 5 min. Gotowe przekładamy do miski z ryżem. Następnie po raz kolejny rozgrzewamy patelnię, wlewamy dodatkową łyżkę oliwy i podsmażamy z każdej strony kawałki kurczaka Do gotowego kurczaka dodajemy ryż z warzywami i ananasem. Smażymy całość ok. 5 min i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przekładamy całość do wydrążonego ananasa. Wkładamy na 15 min do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, a potem podajemy.