kzat

kzat

Kucharz
[Przepisów: 4]

Książka Kucharska: Kuchnia Ameryki Łacińskiej z produktami Hortex

Kurczak z ananasem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Egzotyczne danie, które wbrew pozorom nie jest wcale delikatna. Ostra marynata dodaje mu pikanterii, a ananas słodyczy, dzięki obecności ryżu natomiast staje się ono bardzo treściwe.

Kurczak z ananasem

Składniki:

Kurczak z ananasem

 

  • dojrzały ananas
  • 100 długoziarnistego ryżu, wcześniej ugotowanego
  • 1/2 szklanki rodzynek
  • 5 łyżek oliwy
  • papryki w proszku, 1 łyżka ostrej papryki w proszku, 1 łyżeczka suszonego oregano, 1/2 łyżeczki
  • 2 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku
  • 150 g mieszanki warzywnej Hortex - Włoszczyzna paski
  • 1 pojedyncza pierś kurczaka

 

Sposób przygotowania:

Kurczak z ananasem
Ananasa kroimy na pół, wydrążamy pozostawiając łupiny, w których podamy gotowe. danie. Wydrążoną cześć kroimy w 1,5 cm kostkę. Filety z kurczaka myjemy, osuszamy, oczyszczamy z błonek i kostek. Kroimy w równą kostkę około 1,5 cm, wkładamy do miski, dodajemy czosnek, 2 łyżki oliwy, oraz przyprawy. Dokładnie mieszamy i odkładamy do lodówki na ok 30 minut. Ryż gotujemy na sypko, odstawiamy do wystygnięcia. Na patelni rozgrzewamy 2 łyżki oleju, dodajemy czosnek, lekko rumienimy. Następnie dodajemy warzywa, kawałki ananasa, oraz sparzone rodzynki. Wszystko smażymy przez ok 5 min. Gotowe przekładamy do miski z ryżem. Następnie po raz kolejny rozgrzewamy patelnię, wlewamy dodatkową łyżkę oliwy i podsmażamy z każdej strony kawałki kurczaka Do gotowego kurczaka dodajemy ryż z warzywami i ananasem. Smażymy całość ok. 5 min i doprawiamy do smaku solą i pieprzem. Przekładamy całość do wydrążonego ananasa. Wkładamy na 15 min do piekarnika rozgrzanego do 200 stopni, a potem podajemy.