Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1256]

Kurczak w marynacie cytrynowo-miodowej z czosnkiem

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 3
  • KALORIE: 250
         
ocena: 0/5 głosów: 0

Mięso wychodzi niezwykle aromatyczne, mięciutkie oraz posiada wyjątkowy smak. Delikatna oraz słodkawa nuta cytryny doskonale łączy się z czosnkiem i cynamonem, który jest tu taką kropką nad "i".

Kurczak w marynacie cytrynowo-miodowej z czosnkiem

Składniki:

Kurczak w marynacie cytrynowo-miodowej z czosnkiem

 

  • około 5 podudzi z kurczaka (można użyć dowolnych części z kurczaka)

Marynata:

  • 2 łyżki oleju
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 1 łyżeczka świeżej skórki cytrynowej
  • 1 łyżka miodu (płaska)
  • 1 ząbek czosnku (duży)
  • 1/2 łyżeczki cynamonu
  • 1/4 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/4 łyżeczki papryki ostrej
  • sól, pieprz

Dodatkowo:

  • 3 listki laurowe

Sposób przygotowania:

Kurczak w marynacie cytrynowo-miodowej z czosnkiem

Marynata:

Kurczak w marynacie cytrynowo-miodowej z czosnkiem
Czosnek pokroić w plasterki, posiekać lub przecisnąć przez praskę.

Wszystkie składniki potrzebne do przyrządzenia marynaty należy dokładnie połączyć.

Marynowanie:

Kurczak w marynacie cytrynowo-miodowej z czosnkiem
Kurczaka najlepiej marynować przez całą noc.

Kurczaka natrzeć marynatą i odstawić do lodówki minimum na kilka godzin, ale najlepiej zostawić go na całą noc.

Pieczenie:

Kurczak w marynacie cytrynowo-miodowej z czosnkiem
Pod koniec pieczenia rękaw należy delikatnie rozciąć, aby skórka nabrała złocistego koloru.

Kurczaka oraz liście laurowe włożyć do rękawa do pieczenia i szczelnie związać.
Piec w rozgrzanym piekarnik przez około 60-70 minut w temperaturze 180 stopni.
Pod koniec pieczenia rękaw ostrożnie rozciąć, by skórka zrobiła się rumiana.