Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Kurczak w marynacie miodowo-czosnkowej z marchewką

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
  • KALORIE: 290
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Mięso wychodzi bardzo delikatne, lekko słodkie - z wyjątkowym posmakiem czosnku. I ta zarumieniona skórka oraz aromatyczne kawałki marchewki.

Kurczak w marynacie miodowo-czosnkowej z marchewką

Składniki:

Kurczak w marynacie miodowo-czosnkowej z marchewką

 

  • 2 ćwiartki z kurczaka

Marynata:

  • 1 łyżka miodu (płynnego)
  • 1 łyżka oleju
  • 2-3 ząbki czosnku
  • 1 łyżeczka soli (płaska)
  • 1/2 łyżeczki tymianku
  • 1/2 łyżeczki papryki słodkiej
  • 1/2 łyżeczki papryki ostrej

Ponadto:

Sposób przygotowania:

Kurczak w marynacie miodowo-czosnkowej z marchewką

Marynata:

Kurczak w marynacie miodowo-czosnkowej z marchewką
Miód powinien być płynny, a czosnek drobno posiekany.

Czosnek drobno posiekać i połączyć z resztą składników.

Kurczak:

Kurczak w marynacie miodowo-czosnkowej z marchewką
Najlepiej, aby zamarynowane mięso przestało w lodówce całą noc.

Ćwiartki z kurczaka należy umyć i opcjonalnie przekroić na dwie części.
Całość osuszyć, porządnie pokryć marynatą i następnie wstawić do lodówki na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Przed pieczeniem:

Kurczak w marynacie miodowo-czosnkowej z marchewką
Marchewka powinna być pokrojona w plasterki o średniej grubości.

Marchewkę należy pokroić w plasterki.
W worku do pieczenia należy umieścić kawałki kurczaka, listki laurowe oraz marchewkę Całość szczelnie związać.

Pieczenie:

Kurczak w marynacie miodowo-czosnkowej z marchewką
Pod koniec pieczenia worek należy rozciąć, aby mięso było zarumienione.

Kurczaka piec w rozgrzanym piekarniku przez 70-90 minut w temperaturze 180 stopni.
Pod koniec pieczenia worek rozciąć, aby skórka była rumiana.