Di bloguje

Di bloguje

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1440]

Kurczak w marynacie miodowo-ketchupowej

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 5
  • KALORIE: 290
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Kurczak smakuje rewelacyjnie i kusi zapieczoną skórką z czosnkowym aromatem. Mięso jest soczyste, miękkie i posiada lekko słodkawą nutę.

Kurczak w marynacie miodowo-ketchupowej

Składniki:

Kurczak w marynacie miodowo-ketchupowej

 

  • 4 ćwiartki z kurczaka (mogą być dowolne części; około 1,2 kg)
  • papryka słodka w proszku
  • sól, pieprz

Marynata:

  • 2 łyżki miodu
  • 2 łyżki ketchupu pikantnego
  • 1 łyżka oleju

Dodatkowo:

Sposób przygotowania:

Kurczak w marynacie miodowo-ketchupowej

Marynata:

Kurczak w marynacie miodowo-ketchupowej
Można również użyć ketchupu o smaku łagodnym.

Składniki marynaty dokładnie wymieszać.

Kurczak:

Kurczak w marynacie miodowo-ketchupowej
Można użyć dowolnych części od kurczaka.

Kurczaka umyć, osuszyć i natrzeć przyprawami, a następnie dokładnie pokryć marynatą.

Mięso umieścić w naczyniu żaroodpornym i wstawić do lodówki minimum na kilka godzin, a najlepiej na całą noc.

Pieczenie:

Kurczak w marynacie miodowo-ketchupowej
Mięso pieczone pod przykryciem będzie bardziej soczyste.

Kurczaka piec (do miękkości) pod przykryciem w temperaturze 180 stopni.

Pod końcem pieczenia odkryć i na każdym kawałku mięsa ułożyć po 1-2 plasterki czosnku.