Alex_M

Alex_M

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1760]

Kurczak w marynacie miodowo-musztardowej

  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 9

Wspaniałe udka z chrupiącą skórką

Kurczak w marynacie miodowo-musztardowej Więcej zdjęć (5)

Składniki:

Kurczak w marynacie miodowo-musztardowej

 

  • 4 udka kurczaka
  • 2 łyżki miodu
  • 3 łyżki musztardy sarepskiej
  • 3 łyżki octu białego winnego
  • 2 łyżki oleju
  • sól, pieprz

 

Sposób przygotowania:

Kurczak w marynacie miodowo-musztardowej
W miseczce zamieszać miód, musztardę, olej i ocet. Dodać sól i pieprz wg własnego smaku. Energicznie zamieszać. Udka umyć, osuszyć, ułożyć w garnku lub metalowej misce, zalać marynatą, wymieszać. Odstawić najlepiej na całą noc do lodówki. Na drugi dzień kurczaka przełożyć do rękawa do pieczenia, ułożyć na blaszce i wstawić do piekarnika. Piec ok godziny w 180st. Jeśli udka były bardzo duże, czas pieczenia wydłużamy o ok 15-20minut. przed końcem rozcinamy rękaw aby skórka się zarumieniła.
Kurczak w marynacie miodowo-musztardowej
W miseczce zamieszać miód, musztardę, olej i ocet.
Kurczak w marynacie miodowo-musztardowej
Dodać sól i pieprz wg własnego smaku. Energicznie zamieszać.
Kurczak w marynacie miodowo-musztardowej
Udka umyć, osuszyć, ułożyć w garnku lub metalowej misce, zalać marynatą, wymieszać. Odstawić najlepiej na całą noc do lodówki.
Kurczak w marynacie miodowo-musztardowej
Na drugi dzień kurczaka przełożyć do rękawa do pieczenia, ułożyć na blaszce i wstawić do piekarnika. Piec ok godziny w 180st.