lalunia

lalunia

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1993]

Kurczak w marynacie z winem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Marynata do kurczaka wychodzi wyborna .

Kurczak w marynacie z winem

Składniki:

Kurczak w marynacie z winem

 

  • 1 kg pałek z kurczaka
  • 1 łyżeczka rozmarynu
  • 1 łyżeczka tymianku
  • 1 łyżeczka liści kolendry
  • 2 łyżeczki papryki czerwonej mielonej
  • 2 łyżeczki musztardy Dijon
  • 4 ziarenka jałowca
  • 2-3 liście laurowe
  • 150 gram czerwonego wytrawnego wina
  • 2-3 łyżki przyprawy do kurczaka
  • szk. oleju roślinnego
  • 5 ząbków czosnku

 

Sposób przygotowania:

Kurczak w marynacie z winem
1. Do pojemnika wsypuje wszystkie przyprawy potrzebne mi do marynaty. 2.Blender- uje przyprawy w między czasie dodałam musztardę, czosnek, wino wytrawne czerwone nadal blender -owałam chwile. 3. Na koniec dodałam olej i wymieszałam. 4.Pałki z kurczaka umyłam , wysuszyłam papierowym ręcznikiem i natarłam udka marynatą. 5. Zostawiłam w tej marynacie na 2 godzinki w lodowce. 5. Piekłam udka podlewając je marynatą , w międzyczasie przewracałam je aby równomiernie się upiekły. 7.Piekłam 70 minut w 190 stopniach .