kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 262]

Kurczak w maślance

  • 10
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 14

Amerykański sposób na przygotowanie delikatnego mięsa z chrupiącą skórką

Kurczak w maślance

Składniki:

Kurczak w maślance

 

  • 2 udka z kurczaka
  • 200 ml maślanki
  • 3 ząbki czosnku
  • łyżka syropu klonowego
  • sól,pieprz

 

Sposób przygotowania:

Kurczak w maślance
Udka włóż do foliowej torebki,wlej do niej maślankę,dodaj zmiażdżone ząbki czosnku,syrop klonowy oraz sól i pieprz.Zamknij torebkę tak aby sos nie wydostał się na zewnątrz.Wymasuj mięso aby wszystkie składniki dokładnie go oblepiły.Włóż do lodówki na całą noc.

Następnego dnia na 30 min, przed pieczeniem wyciąg udka z lodówki i przełóż je do naczynia żaroodpornego.Piecz przez 15 min. pod przykryciem.Po tym czasie piecz udka bez przykrycia tak aby skórka ładnie się przyrumieniła.

Podawaj z opiekanymi ziemniaczkami i sałatą.