Justi2401

Justi2401

Srebrny Ekspert
[Przepisów: 507]

Kurczak w mleku kokosowym z papryką i bambusem

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Pyszne i błyskawiczne danie na orientalną nutę dla wielbicieli eksperymentów kulinarnych. Bardzo efektownie prezentuje się z kolorowym ryżem.

Kurczak w mleku kokosowym z papryką i bambusem

Składniki:

Kurczak w mleku kokosowym z papryką i bambusem

 

  • 0,5 kg filetu z piersi kurczaka
  • 1 duża papryka czerwona
  • 150 g odsączonych z zalewy pędów bambusa
  • 300 g mleczka kokosowego
  • 2 łyżki słodkiego sosu chilli
  • 2 łyżki ziół tajskich
  • 2 łyżki curry
  • 1/2 łyżeczki soli
  • świeżo zmielony pieprz kolorowy
  • olej sezamowy do smażenia

Sposób przygotowania:

Kurczak w mleku kokosowym z papryką i bambusem

Przygotowanie kurczaka:

Kurczak w mleku kokosowym z papryką i bambusem
Kurczak w przyprawach w trakcie smażenia w wok-u

Kurczaka umyć, osuszyć ręcznikiem papierowym, oczyścić z błonek, pokroić w paski. Natrzeć dokładnie ziołami tajskimi, solą i 1 łyżką curry. W wok-u rozgrzać olej sezamowy. Wrzucić mięso i obsmażyć na rumiano przez 5 minut od czasu do czasu mieszając.

Przygotowanie papryki:

Kurczak w mleku kokosowym z papryką i bambusem
Pokrojona w kostkę papryka do przygotowania potrawy

Z papryki usunąć gniazda nasienne, pokroić w kostkę, dodać do mięsa. Smażyć 2 minuty.

Kończenie dania:

Kurczak w mleku kokosowym z papryką i bambusem
Kurczak w mleku kokosowym w trakcie duszenia

Wrzucić pędy bambusa, wlać mleko kokosowe, dodać curry i sos chilli dokładnie wymieszać. Gotować 10 minut. Sos doprawić solą i świeżo zmielonym pieprzem kolorowym według uznania. Smacznego!