Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kokosowa potrawka z ananasem

  • 7
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
  • PORCJE: 2
         
ocena: 4/5 głosów: 13

Robiłam już podobną potrawę aromatyzowaną herbatami z tym, że z bambusem i bez papryki. Okazuje się , że jest to temat rzeka - zupełnie jak pomysły na bigos. Mam zamiar spróbować jeszcze czegoś z rybą lub wegetariańskiego.

Kokosowa potrawka z ananasem

Składniki:

Kokosowa potrawka z ananasem

 

  • 1 pojedyncza pierś z kurczaka
  • 4 małe plastry ananasa
  • 1/3 szklanki syropu od ananasa
  • 6 pomidorków koktajlowych
  • 1/16 czerwonej papryki
  • 1/16 żółtej papryki
  • 1 puszka mleka kokosowego ( ok. 1/2 szklanki)
  • 1/2 szklanki wody
  • 1 łyżka oleju kokosowego ( twardy , zastygły)
  • 2 łyżki oleju ( z pestek winogron lub słonecznikowy )
  • 1 łyżeczka soku z cytryny
  • 1/2 łyżeczki otartej skórki cytrynowej
  • 1/2 łyżeczki brązowego cukru
  • 1 łyżeczka płatków paprykowych
  • mały kawałek badianu ( anyż gwiaździsty )- np. 1 odłamana ,, nóżka,,
  • 1 łyżeczka curry
  • 1 saszetka herbaty owoce tropikalne ( Lipton )
  • 2 saszetki herbaty brzoskwinia- mango ( Lipton)
  • sól do smaku
  • pieprz grubo mielony kolorowy do smaku
  • 1 listek Kafiru ( lub zamiennie kawałek skórki cytrynowej)
  • 2 łyżki pokrojonej natki pietruszki

 

Sposób przygotowania:

Kokosowa potrawka z ananasem
Pokroić w cienkie paseczki pierś z kurczaka. Wymieszać w miseczce z olejem, płatkami paprykowymi , szczyptą soli i połową curry . Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzać olej kokosowy. Włożyć paski kurczaka i obsmażyć na rumiano. Odcedzić ananas z zalewy . Zmiksować ( nie za drobno ) w Rozdrabniaczu- papryki i ananasa. Przełożyć pastę na patelnię . Dorzucić listek Kafiru, curry, kurkumę, skórkę cytrynową, badian, pieprz kolorowy, cukier, sok z ananasa. Zalać wodą i mlekiem kokosowym. Zagotować. Włożyć herbaty. Dusić na małym gazie 20 minut. Usunąć saszetki herbaty i listek Kafiru. Doprawić do smaku solą , pieprzem i sokiem z cytryny. Pomidorki przekroić na pół i usunąć pestki. Miąższ pokroić w cienkie paski. Wrzucić na patelnię i dusić pod przykryciem 5 minut. Podawać z makaronem ryżowym ( Tagliatelle ) lub ryżem posypane natką pietruszki.