Sposób przygotowania:
Kokosowa potrawka z ananasem
Pokroić w cienkie paseczki pierś z kurczaka. Wymieszać w miseczce z olejem, płatkami paprykowymi , szczyptą soli i połową curry . Na głębokiej patelni lub w woku rozgrzać olej kokosowy. Włożyć paski kurczaka i obsmażyć na rumiano. Odcedzić ananas z zalewy . Zmiksować ( nie za drobno ) w Rozdrabniaczu- papryki i ananasa. Przełożyć pastę na patelnię . Dorzucić listek Kafiru, curry, kurkumę, skórkę cytrynową, badian, pieprz kolorowy, cukier, sok z ananasa. Zalać wodą i mlekiem kokosowym. Zagotować. Włożyć herbaty. Dusić na małym gazie 20 minut. Usunąć saszetki herbaty i listek Kafiru. Doprawić do smaku solą , pieprzem i sokiem z cytryny. Pomidorki przekroić na pół i usunąć pestki. Miąższ pokroić w cienkie paski. Wrzucić na patelnię i dusić pod przykryciem 5 minut. Podawać z makaronem ryżowym ( Tagliatelle ) lub ryżem posypane natką pietruszki.
zbysiowa
weronikaS
jaNina
Dinah
marietta
marietta
karola25