kontakt1982

kontakt1982

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 261]

Kurczak w południowym stylu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

South chicken marynowany w mleku

Kurczak w południowym stylu

Składniki:

Kurczak w południowym stylu

 

  • 2 pałki z kurczaka ze skórą
  • 2 części udowe z kurczaka ze skórą
  • 750 ml pełnotłustego mleka
  • łyżeczka soli
  • 2 ząbki czosnku
  • 125 g mąki
  • 1 łyżeczka pieprzu cayenne
  • 1 łyżeczka słodkiej papryki
  • 1 lekko ubite jajko
  • 500 g tłuszczu roślinnego do głębokiego smażenia (może być olej roślinny)

 

Sposób przygotowania:

Kurczak w południowym stylu
Włóżcie kawałki kurczaka do odpowiednio dużego naczynia.Zalejcie mlekiem,dodajcie łyżeczkę soli oraz czosnek.Zakryjcie folią spożywczą i pozostawcie w ldówce na noc. Zawartość naczynia (mięso z mlekiem i czosnkiem) przełóżcie do garnka z pokrywką i doprowadźcie do wrzenia.Zmniejszcie ogień i gotujcie ok .20 min. aż kurczak będzie miękki.Pływające na wierzchu kożuchy będą wyglądały okropnie ale nie przejmujcie się-mięso będzie wspaniale smakować,a przecież o to chodzi. Wyjmijcie mięso i zaczekajcie aż ostygnie.Wymieszajcie mąkę,pieprz i słodką paprykę.Kawałki kurczaka obtaczajcie w mące z przyprawami,następnie w jajku i na koniec ponownie w mące. Pozostawcie na jakieś 15 min. aż całość nieco obeschnie.Na patelni dobrze rozgrzejcie dużą ilość tłuszczu,aż niemal zacznie dymić.Nie przejmujcie się jego ilością-im więcej go użyjecie i im będzie gorętszy,tym mniej wchłonie go mięso.Kawałki kurczaka obsmażajcie po minucie z każdej strony aż skórka stanie się złoto-brązowa i chrupiąca. Jedzcie gorące,prosto z patelni z sałatą,grzankami i duszonymi pieczarkami.Wspaniale też smakują na zimno.