smak i uczucie

smak i uczucie

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 145]

Kurczak w pomarańczach

  • 5
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 2

Wspaniały sposób na kotlety z piersi kurczaka w pomarańczach. Świetna propozycja na obiad i podania mięsa.

Kurczak w pomarańczach

Składniki:

Kurczak w pomarańczach

 

Sposób przygotowania:

Kurczak w pomarańczach
1 Pierś z kurczaka umyć i osuszyć ręcznikiem papierowym.

2 Przekroić pierś na dwa kotlety , oprószyć solą, pieprzem i odstawić na 1 godzinę do lodówki.

3 Rodzynki i żurawinę namoczyć w 1/4 szklanki wody.

4 Każdy kotlet obtoczyć w mące krupczatce i smażyć na oleju z dwóch stron.

5 Na drugiej patelni roztopić masło i wlać żurawinę i rodzynki wraz z sokiem. Smażyć chwilę, aż do zredukowania się części soku.

6 Na talerzu ułożyć kotlety, obłożyć pomarańczami i zalać sosem.