caroline1983

caroline1983

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 322]

Kurczak w pomarańczach

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 5

Coś dla miłośników połączeń mięsno-owocowych

Kurczak w pomarańczach

Składniki:

Kurczak w pomarańczach

 

Sposób przygotowania:

Kurczak w pomarańczach
Udka przekroić w stawie na 2 częsci. Zdjać z nich skórę. Z pomarańczy wycisnąć sok. Zalać nim udka. Odstawić na noc do lodówki. Następnego dnia udka wyjac z soku, obsmażyć na patelni na rozgrzanym tłuszczu na złoty kolor. Przełożyć do garnka. Dodać sok pomarańczowy od udek i rosół. Przyprawic pieprzem i ziołami prowansalskimi. Dusić mięso do miekkości. Miekkie mięso wyjąć z sosu. Sosu powinna byc mniej wiecej szklanka. Jesli jest mniej dolac trochę wody. Cebule obrać, posiekać i zeszklić na małej ilości oleju. Dodać do sosu. Wszystko razem gotowac ok 5 minut. Mąkę ziemniaczana rozrobić w 1/4 szklanki wody. Wlewać stopniowo do sosu cały czas mieszając do momentu aż będzie wystarczająco gęsty. W razie potrzeby przyprawić sos solą, pieprzem lub ziołami. Włożyć z powrotem mięso do sosu, chwilę wszystko razem podgrzać. Podawać z ryżem lub ziemniakami.