Sposób przygotowania:
Kurczak w pomarańczach na słodko
Kurczaka myjemy dokładnie pod bieżącą wodą i osuszamy na ręczniczku papierowym. Umyte części kurczaka nacieramy porządnie z każdej strony solą i pieprzem. Połowę pomarańczy obieramy ze skórki i kroimy w plastry, którymi obkładamy po wierzchu kurczaka. Z drugiej połowy wyciskamy sok na kurczaka. Tak przygotowane mięso wstawiamy do lodówki na co najmniej 1 godzinę. Po wyjęciu kurczaka z lodówki obsmażamy go na patelni i przekładamy do woka (lub garnka). Kurczaka zalewamy dwoma szklankami nektaru pomarańczowego, dodajemy goździki oraz sos sojowy i tabasco i dusimy go na wolnym ogniu ok. 45 minut. Pod koniec duszenia dodajemy obraną i pokrojoną w plastry pomarańczę oraz troszkę cukru. W razie potrzeby kurczaka możemy jeszcze doprawić solą i pieprzem. Kurczaka podajemy z ugotowanym na sypko ryżem. Smacznego!
Ilonar2301
szpileczka
-Natka-