Sposób przygotowania:
Kurczak w porach.
Pierś z kurczaka umyć,osuszyć i oprószyć z obu stron przyprawą do drobiu. Por oczyścić, opłukać.Posiekać dość drobno. Na patelni rozgrzać masło i olej, obsmażyć piersi z kurczaka z obu stron.Zdjąć z patelni na talerz . Na tłuszcz po smażeniu mięsa wsypać por,dusić doprawiając vegetą, pieprzem ziołowym.Wlać wino wytrawne i wodę, w której wcześniej dokładnie rozprowadzamy mąkę .Mieszamy i wkładamy z powrotem obsmażone mięso.Dusimy razem na małym ogniu ok.15 minut,delikatnie mieszając od czasu do czasu.Ew. doprawiamy jeszcze solą i pieprzem do smaku wg.uznania. Podałam to mięso i sos porowy na ryżu brązowym ugotowanym na sypko i z buraczkami konserwowymi w plastrach.
agabi22
msewka
Dzięki za podpowiedź.Skorzystam następnym razem.