monikaT83

monikaT83

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 1369]

Kurczak na rauszu

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Skórka chrupiąca i soczyste mięsko w środku:) czyli taki kurczak jaki powinien być, polecam i zapraszam:)

Kurczak na rauszu Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kurczak na rauszu

 

  • 1,5 kg kurczaka
  • Marynata:
  • 3 łyżki sosu sojowego
  • 1,5 łyżki oliwy z oliwek
  • 2 łyżki majeranku
  • 150 ml czerwonego wina
  • 1 łyżeczka papryki słodkiej w proszku
  • świeżo mielony pieprz
  • 1/2 łyżeczki soli

Sposób przygotowania:

Kurczak na rauszu
Mięso umyć,osuszyć dokładnie. Także w środku. Do miseczki przelać sos sojowy i oliwię, dodać sól, pieprz, paprykę i majeranek. Wymieszać. Wlać 100 ml wina i ponownie dobrze wymieszać. Mięso przełożyć do formy w której będzie się piekło i polać marynatą obficie i dokładnie. Wstawić do lodówki na około 5 godzin. Po tym czasie piekarnik rozgrzać do 200 st . Kurczaka ułożyć piersiami do dołu i wstawić naczynie do piekarnika. Co parę minut zaglądać do mięsa i jeśli zajdzie potrzeba polewać go odrobinę winem. Po około 45 minutach obrócić kurczaka piersiami do góry i piec kolejne 45 minut ( w myśl zasady,ze mięso pieczemy po 1 godzinie na każdy kilogram mięsa). Zaglądamy aby piersi były zrumienione a nie spalone i także polewamy winem. Gdy mięso się upiecze wyjąć naczynie z piekarnika i dać "odpocząć " około 5-8 minut aby sok się uspokoiły. Pokroić i podawać. Smacznego!
Kurczak na rauszu
do składników marynaty dodać wino i wymieszać
Kurczak na rauszu
mięso polać marynatą i odlożyć na około 5 godzin do lodówki