Sposób przygotowania:
Kurczak na rauszu
Mięso umyć,osuszyć dokładnie. Także w środku. Do miseczki przelać sos sojowy i oliwię, dodać sól, pieprz, paprykę i majeranek. Wymieszać. Wlać 100 ml wina i ponownie dobrze wymieszać. Mięso przełożyć do formy w której będzie się piekło i polać marynatą obficie i dokładnie. Wstawić do lodówki na około 5 godzin. Po tym czasie piekarnik rozgrzać do 200 st . Kurczaka ułożyć piersiami do dołu i wstawić naczynie do piekarnika. Co parę minut zaglądać do mięsa i jeśli zajdzie potrzeba polewać go odrobinę winem. Po około 45 minutach obrócić kurczaka piersiami do góry i piec kolejne 45 minut ( w myśl zasady,ze mięso pieczemy po 1 godzinie na każdy kilogram mięsa). Zaglądamy aby piersi były zrumienione a nie spalone i także polewamy winem. Gdy mięso się upiecze wyjąć naczynie z piekarnika i dać "odpocząć " około 5-8 minut aby sok się uspokoiły. Pokroić i podawać. Smacznego!

