Sposób przygotowania:
Kurczak po toskańsku
Kurczaka myjemy, osuszamy, posypujemy solą i pieprzem, również od wewnątrz, całego dokładnie nacieramy czosnkiem i skrapiamy oliwą, odkładamy do lodówki na 5-6 godzin.
Do nagrzanego piekarnika temp. 180 stopni wkładamy kurczaka w naczyniu żaroodpornym, podlewamy delikatnie winem i szczelnie zamykamy, tak pieczemy około 1,5 godziny, podczas pieczenia pamiętajmy aby kurczaka obracać kilkakrotnie i polewać winem, ostatnie 20 minut pieczemy bez przykrycia, smarując wierzch miodem aby uzyskać ładny kolor skórki.
Boczek kroimy na cieniutkie paski, smażymy do chrupkości, dodajemy pokrojoną na połowę cebulę szalotkę a na końcu przekrojone wzdłuż grzyby i oliwki, solimy, pieprzymy do smaku.
Gotujemy makaron tak aby nie był al dente, mieszamy z pozostałością, podlewając sosem który powstał podczas pieczenia. W dużej misie lub talerzu układamy makaron z dodatkami a na górę pieczone kurcze, wszystko skrapiamy dobrą oliwą, podajemy lampkę białego wytrawnego wina i SMACZNEGO.
Do nagrzanego piekarnika temp. 180 stopni wkładamy kurczaka w naczyniu żaroodpornym, podlewamy delikatnie winem i szczelnie zamykamy, tak pieczemy około 1,5 godziny, podczas pieczenia pamiętajmy aby kurczaka obracać kilkakrotnie i polewać winem, ostatnie 20 minut pieczemy bez przykrycia, smarując wierzch miodem aby uzyskać ładny kolor skórki.
Boczek kroimy na cieniutkie paski, smażymy do chrupkości, dodajemy pokrojoną na połowę cebulę szalotkę a na końcu przekrojone wzdłuż grzyby i oliwki, solimy, pieprzymy do smaku.
Gotujemy makaron tak aby nie był al dente, mieszamy z pozostałością, podlewając sosem który powstał podczas pieczenia. W dużej misie lub talerzu układamy makaron z dodatkami a na górę pieczone kurcze, wszystko skrapiamy dobrą oliwą, podajemy lampkę białego wytrawnego wina i SMACZNEGO.
MagdaMM
kołczu