SUPERPRZEPIS

Kurczak po toskańsku

  • 2
  • KRISTOFE
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5
Kurczak po toskańsku Więcej zdjęć (4)

Przepis na doskonałego kurczaka według kuchni włoskiej. Takie dania serwują w toskańskich kuchniach.

Składniki:

Kurczak po toskańsku

 

  • jeden kurczak z wolnego chowu,
  • 150 gram surowego boczku,
  • 150 gram makaronu,
  • kilka grzybów najlepiej prawdziwki lub borowiki, świeże lub mrożone,
  • kilka oliwek, zielonych i czarnych,
  • 8 sztuk szalotek,
  • sól, pieprz do smaku,
  • 4 ząbki czosnku,
  • dobra oliwa,
  • szklanka białego wina,

 

Sposób przygotowania:

Kurczak po toskańsku
Kurczaka myjemy, osuszamy, posypujemy solą i pieprzem, również od wewnątrz, całego dokładnie nacieramy czosnkiem i skrapiamy oliwą, odkładamy do lodówki na 5-6 godzin.



Do nagrzanego piekarnika temp. 180 stopni wkładamy kurczaka w naczyniu żaroodpornym, podlewamy delikatnie winem i szczelnie zamykamy, tak pieczemy około 1,5 godziny, podczas pieczenia pamiętajmy aby kurczaka obracać kilkakrotnie i polewać winem, ostatnie 20 minut pieczemy bez przykrycia, smarując wierzch miodem aby uzyskać ładny kolor skórki.



Boczek kroimy na cieniutkie paski, smażymy do chrupkości, dodajemy pokrojoną na połowę cebulę szalotkę a na końcu przekrojone wzdłuż grzyby i oliwki, solimy, pieprzymy do smaku.



Gotujemy makaron tak aby nie był al dente, mieszamy z pozostałością, podlewając sosem który powstał podczas pieczenia. W dużej misie lub talerzu układamy makaron z dodatkami a na górę pieczone kurcze, wszystko skrapiamy dobrą oliwą, podajemy lampkę białego wytrawnego wina i SMACZNEGO.
Kurczak po toskańsku
boczek kroimy w paski i smażymy na złoty kolor
Kurczak po toskańsku
dodajemy grubo pokrojone cebulki szalotki i smażymy kilka minut
Kurczak po toskańsku
nie zapominamy podczas pieczenia o podlewaniu kurczaka winem i o miodzie na zakonecznie