Sposób przygotowania:
Kurczak w potrawce
Kurczaka pokroić na 6 części. Połowę porcji masła roztopić, kawałki kurczaka wyjąć, osuszyć, oprószyć mąką, smażyć na rozgrzanym tłuszczu, ale nie dopuścić do zbytniego zarumienienia.
Marchewki i cebule umyć, obrać, pokroić na talarki, zalać 2 szkl. wywaru, dodać mięso i gotować ok. 35 min. W międzyczasie udusić do miękkości na maśle oczyszczone i pokrojone pieczarki. Ugotowane kawałki kurczaka wyjąć z rondla i trzymać w cieple. Do sosu w rondlu dodać wino i pieczarki, gotować na małym ogniu do zgęstnienia. Doprawić sokiem z cytryny i solą do smaku. Po zdjęciu z ognia zaciągnąć żółtkiem. Kurczę podawać z ryżem, na wygrzanym półmisku, polane sosem i posypane pietruszką.
Marchewki i cebule umyć, obrać, pokroić na talarki, zalać 2 szkl. wywaru, dodać mięso i gotować ok. 35 min. W międzyczasie udusić do miękkości na maśle oczyszczone i pokrojone pieczarki. Ugotowane kawałki kurczaka wyjąć z rondla i trzymać w cieple. Do sosu w rondlu dodać wino i pieczarki, gotować na małym ogniu do zgęstnienia. Doprawić sokiem z cytryny i solą do smaku. Po zdjęciu z ognia zaciągnąć żółtkiem. Kurczę podawać z ryżem, na wygrzanym półmisku, polane sosem i posypane pietruszką.