Książka Kucharska: Kuchnia francuska - wieszjak.pl

Kurczak w potrawce

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 1

Kurczaka pokroić na 6 części. Połowę porcji masła roztopić, kawałki kurczaka wyjąć, osuszyć, oprószyć mąką, smażyć na rozgrzanym t

Kurczak w potrawce

Składniki:

Kurczak w potrawce

 

  • kurczak (ok. 1 ½ kg)
  • 3 marchewki
  • 2 cebule
  • 50g pieczarek
  • 60g masła
  • 1 jajko
  • 1 łyżka mąki
  • 1 łyżka posiekanej naci pietruszki
  • ½ szkl. białego wytrawnego wina
  • sok z cytryny
  • sól

Sposób przygotowania:

Kurczak w potrawce
Kurczaka pokroić na 6 części. Połowę porcji masła roztopić, kawałki kurczaka wyjąć, osuszyć, oprószyć mąką, smażyć na rozgrzanym tłuszczu, ale nie dopuścić do zbytniego zarumienienia.



Marchewki i cebule umyć, obrać, pokroić na talarki, zalać 2 szkl. wywaru, dodać mięso i gotować ok. 35 min. W międzyczasie udusić do miękkości na maśle oczyszczone i pokrojone pieczarki. Ugotowane kawałki kurczaka wyjąć z rondla i trzymać w cieple. Do sosu w rondlu dodać wino i pieczarki, gotować na małym ogniu do zgęstnienia. Doprawić sokiem z cytryny i solą do smaku. Po zdjęciu z ognia zaciągnąć żółtkiem. Kurczę podawać z ryżem, na wygrzanym półmisku, polane sosem i posypane pietruszką.