Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kurczak w potrawce lekko serowej :

  • 4
  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 11

Eksperymenty na temat sposobu przyrządzenia kurczaka. Delikatny. Bardzo smaczny .

Kurczak w potrawce lekko serowej  :

Składniki:

Kurczak w potrawce lekko serowej :

 

  • 2 udka z kurczaka ( lub 4 pałeczki )
  • 2 marchewki
  • ½ pietruszki
  • 1/8 selera
  • ¼ pory
  • ¼ kostki masła
  • 2 łyżki mąki
  • 2 żółtka
  • sok z cytryny
  • cukier
  • 3 szklanki wody
  • 1 kostka bulionu drobiowego Knorra ( lub inna przyprawa do zup )
  • 1 kremowy serek topiony ( 10 dag )

 

Sposób przygotowania:

Kurczak w potrawce lekko serowej :
Kurczaka , warzywa , kostkę bulionową -zalać wodą i gotować 40 minut na małym gazie .Wyjąć mięso i warzywa. Wywar przecedzić . Żółtko zmieszać z sokiem z cytryny ( na początek 1 łyżka ). Rozpuścić masło i wsypać na nie mąkę . Zamieszać . Rozprowadzić chłodnym wywarem ( ok 1,5 szklanki ).Wrzucić rozdrobniony serek topiony i ogrzewać aż się rozpuści. Dodać żółtko z sokiem cytrynowym .Chwilę ogrzewać aż zgęstnieje . Doprawić solą ,cukrem i sokiem z cytryny .Z udek usunąć skórki i chrząstki .Ogrzać w resztce bulionu ( na parze lub w sosie ) .
Podawać z ryżem .

Ja zawinęłam pałeczki dla dekoracji szczypiorkiem i podgrzałam na parze nad gotującym się ryżem .
Resztkę bulionu , który pozostał wykorzystałam do zalania kuskusu z którego zrobiłam sałatkę na kolację ( z warzywami z zupy i groszkiem ) .Można też np. warzywa i resztę bulionu zmiksować na krem , dodać śmietanki i kopru i użyć jako sos warzywny np. do jajek na twardo podawanych na obiad na ciepło.