zufikowo

zufikowo

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 159]

Kurczak w śliwkach na ostro

  • 2
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 7

Danie szybkie w wykonaniu. Dość nietypowe połączenie słodyczy śliwek i ostrości chili.

Kurczak w śliwkach na ostro

Składniki:

Kurczak w śliwkach na ostro

 

  • 2 piersi z kurczaka
  • 400 g makaronu (np.tagliatelle)
  • garść orzechów laskowych posiekanych i uprażonych na patelni
  • pęczek świeżej natki pietruszki
  • olej rzepakowy do smażenia
  • pół szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego

 

  • Marynata do mięsa:
  • 3-4 łyżki sosu sojowego
  • 2 łyżki powideł śliwkowych (moje domowe niezbyt gęste)
  • płatki chili (duża szczypta)
  • 2 cm kawałek świeżego imbiru
  • 2 ząbki czosnku
  • szczypta cynamonu
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • 5 suszonych śliwek

 

Sposób przygotowania:

Kurczak w śliwkach na ostro
Na początku przygotowujemy marynatę: łączymy składniki marynaty, plus czosnek wyciskamy, śliwki drobno kroimy w paseczki. W tej marynacie zanurzamy kurczaka pokrojonego w cienkie paski. Na ok. 30 minut. W tym czasie wstawiamy wodę na makaron, osoloną, z odrobiną oleju. Na patelni rozgrzewamy olej i smażymy kurczaka, od czasu do czasu go mieszając. Wlewamy bulion i trochę pozostałej marynaty z kawałkami śliwek. Wszystko mieszamy aż składniki się połączą i utworzy się sos. Makaron odcedzamy, pozostawiając odrobinę wody, łączymy go z sosem. Na wierzch układamy kawałki kurczaka, posiekaną natkę i posypujemy całość prażonymi orzechami.