Ela Dz

Ela Dz

Złoty Ekspert
[Przepisów: 730]

Kurczak w słodkiej marynacie.

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 3

W moim domu mięsa gotowane nie mają swoich zwolenników, a więc trzeba coś wymyślić aby zjedli i nie wybrzydzali.

Kurczak w słodkiej marynacie. Więcej zdjęć (3)

Składniki:

Kurczak w słodkiej marynacie.

 

  • mięso z zupy 4 porcje
  • 3 łyżki dżemu morelowego ( doskonale też się sprawdza aronia)
  • łyżka magii
  • łyżeczka pierzu cayenne
  • łyżeczka octu balsamicznego

Sposób przygotowania:

Kurczak w słodkiej marynacie.
Z dżemu, octu, magii i pieprzu robimy marynatę. Po ugotowaniu zupy wyciągamy mięso ( może być gorące) i dokładnie obtaczamy w marynacie. Można się pobawić i lekko natrzeć. Odstawiamy na godzinę... Blaszkę wykładamy papierem i układamy mięso. Piekarnik nagrzewamy do 230 stopni i wkładamy mięso. W tak wysokiej temperaturze, po 15 - 20 minutach mamy już ładnie zarumienione. Kto woli bardziej przypieczone...musi poczekać dłużej. Mięso ma lekko słodkawo- ostrawy smak...bardzo dobrze komponuje się z ryżem.
Kurczak w słodkiej marynacie.
Robiąc marynatę należy pamiętać o dokładnym wymieszaniu składników.
Kurczak w słodkiej marynacie.
Te kawałki dżemu są ku przestrodze. Nie powinniśmy z takimi kawałkami umieszczać mięsa w piekarniku. Owoc szybko się zwęgli i nam popsuje mięso.

Tagi:

mięso zupa