darek112

darek112

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 172]

Kurczak w sosie cebulowym

  • 1
  • TRUDNOŚĆ: średnie
  • CZAS:
         
ocena: 3/5 głosów: 1

Kurczaka w sosie cebulowym odawać z dodatkiem ugotowanego na sypko ryżu i brukselki lub fasolki szparagowej.

Kurczak w sosie cebulowym

Składniki:

Kurczak w sosie cebulowym

 

  • 1 broiler
  • 1/2 kg cebuli
  • 3 łyżki oleju arachidowego lub oliwy
  • 1 łyżka mąki ziemniaczanej
  • 1 łyżeczka masła
  • 1 żółtko
  • sól i pieprz do smaku.

Sposób przygotowania:

Kurczak w sosie cebulowym
Kurczaka oczyścić, umyć, pokrajać na porcje i lekko obrumienić na oliwie. Przełożyć do rondla, oprószyć solą i pieprzem. Cebule obrać, pokrajać, dodać do kurczaka, podlać wodą, dodać masła. Udusić w przykrytym naczyniu na wolnym ogniu. Miękkie porcje kurczaka wyjąć, sos przetrzeć przez sito lub zmiksować, wlać do rondla, podgrzewać do zawrzenia. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody lub rosołu. Mieszaninę wlać do wrzącego sosu, mieszając ponownie doprowadzić do wrzenia. Odstawić. Zaciągnąć sos żółtkiem. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Porcje kurczaka wyłożyć na salaterkę, zalać sosem. Posypać posiekaną zieloną pietruszką. Podawać z dodatkiem ugotowanego na sypko ryżu i brukselki lub fasolki szparagowej.