Sposób przygotowania:
Kurczak w sosie cebulowym
Kurczaka oczyścić, umyć, pokrajać na porcje i lekko obrumienić na oliwie. Przełożyć do rondla, oprószyć solą i pieprzem. Cebule obrać, pokrajać, dodać do kurczaka, podlać wodą, dodać masła. Udusić w przykrytym naczyniu na wolnym ogniu. Miękkie porcje kurczaka wyjąć, sos przetrzeć przez sito lub zmiksować, wlać do rondla, podgrzewać do zawrzenia. Mąkę ziemniaczaną wymieszać z kilkoma łyżkami zimnej wody lub rosołu. Mieszaninę wlać do wrzącego sosu, mieszając ponownie doprowadzić do wrzenia. Odstawić. Zaciągnąć sos żółtkiem. Przyprawić do smaku solą i pieprzem. Porcje kurczaka wyłożyć na salaterkę, zalać sosem. Posypać posiekaną zieloną pietruszką. Podawać z dodatkiem ugotowanego na sypko ryżu i brukselki lub fasolki szparagowej.
Gość