monikaa

monikaa

Mistrz Kuchni
[Przepisów: 101]

Kurczak w sosie koperkowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 5/5 głosów: 4

Prosty i pyszny kurczak duszony w śmietanowym sosie koperkowym, szybki w przygotowaniu obiad dla całej rodziny.

Kurczak w sosie koperkowym

Składniki:

Kurczak w sosie koperkowym

 

  • 2 ćwiartki z kurczaka
  • 2 skrzydełka kurczaka
  • 1 cebula
  • 100ml śmietany
  • 300 ml wody
  • 1 czubata łyżka mąki
  • Pół pęczka koperku
  • Przyprawa uniwersalna
  • Sól , pieprz , czosnek granulowany

Sposób przygotowania:

Kurczak w sosie koperkowym
Kurczaka posypujemy solą, pieprzem i czosnkiem granulowanym. Obsmażamy na oliwie na złoty kolor (gdy kurczaka obrócimy na drugą stronę dodajemy cebulkę).

Śmietanę, mąkę, wodę, przyprawę uniwersalną i posiekany koperek mieszamy – zalewamy podsmażonego kurczaka i dusimy ok. 30 min często mieszając. Na koniec dodajemy drobno posiekany koperek.