Babciagramolka

Babciagramolka

Platynowy Ekspert
[Przepisów: 2812]

Kurczak w sosie koperkowym :

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
         
ocena: 4/5 głosów: 5

Delikatne danie z gotowanego kurczaka w sosie.

Kurczak w sosie koperkowym :

Składniki:

Kurczak w sosie koperkowym :

 

  • 4 całe udka z kurczaka ( lub piersi jak kto woli )
  • 2 marchewki
  • 1 pietruszka
  • Kawałek selera ( wielkości małej marchewki )
  • 1/3 pora
  • 2 liście laurowe
  • 4 ziela angielskie
  • 1 kostka bulionu drobiowego Knorra
  • 1 litr wody
  • 1 szklanka słodkiej śmietanki
  • 3 łyżki mąki
  • 2 łyżki masła
  • 2 łyżki soku z cytryny
  • Szczypta soli
  • Szczypta cukru
  • ½ szklanki pokrojonego koperku

 

Sposób przygotowania:

Kurczak w sosie koperkowym :
Mięso i oczyszczone warzywa zalać wodą . Dodać liście laurowe, ziele angielskie, kostkę bulionową .Gotować na małym gazie 45 minut. Wyjąć mięso i warzywa , a wywar przecedzić. Mięso obrać z kości , skór i chrząstek. W rondelku rozpuścić masło. Wrzucić koper i dusić mieszając 2 minuty. Wsypać mąkę .Rozmieszać. Wlać śmietankę i tyle bulionu by powstał gęsty- kremowy sos. Doprawić sokiem z cytryny, solą cukrem. Włożyć mięso i podgrzać.
Podawać z ryżem na sypko i marchewka z groszkiem.