Sposób przygotowania:
Kurczak w sosie ogórkowym
Kurczaka podzielić na małe porcje i dokładnie natrzeć sokiem wyciśniętym z cytryny, curry, solą i pieprzem( tak około 1 łyżeczki),zamarynowane mięso odstawić do lodówki na minimum 2 godz, ale im dłużej tym lepiej. Kurczaka dobrze zrumienić na patelni z grubym dnem ( tak, aby nie używać tłuszczu) , do podsmażonego mięsa dodać ogórki które wcześniej obrać, usunąć z nich pestki i pokroić w paseczki, dolać 1 szklankę wody i dusić pod przykryciem do momentu, aż ogórki będą bardzo miękkie. Następnie wyciągamy mięso, a ogórki miksujemy na gładki sos który zabielamy śmietanką na koniec dodajemy paprykę pokrojoną w drobną kosteczkę, doprawiamy do smaku. Kiedy sos się zagotuje ponownie dodajemy do niego mięso i posypujemy zieloną pietruszką.
baasiaa