OktawiaG

OktawiaG

Arcymistrz Kuchni
[Przepisów: 184]

Kurczak w sosie paprykowo - pomarańczowym

  • TRUDNOŚĆ: łatwe
  • CZAS:
  • PORCJE: 6
         
ocena: 4/5 głosów: 7

Aksamitny sos z nutą pomarańczowo- paprykową do kurczaka, pyszny , delikatny , świetnie łączy się z drobiem.

Kurczak w sosie paprykowo - pomarańczowym Więcej zdjęć (4)

Składniki:

Kurczak w sosie paprykowo - pomarańczowym

 

  • 6 udek z kurczaka
  • 2 cebule
  • olej
  • sól
  • 1łyżeczka bazylii, majeranku, oregano, czosnku granulowanego przyprawy złocistej do kurczaka
  • 1 łyżka posiekanej natki pietruszki
  • 0,5l bulionu
  • 100ml soku pomarańczowego z miąższem
  • 2łyżeczki sosu paprykowego ostrego
  • mąka+woda

Sposób przygotowania:

Kurczak w sosie paprykowo - pomarańczowym
Cebulę pokroić na grube pióra i zeszklić na rozgrzanym oleju, posolić. Na cebulę położyć udka, obsypać przyprawami i pietruszką. Dusić pod przykryciem ok 20 - 30 min , mieszając co jakiś czas. Wlać bulion i zagotować, po ok. 5-10 min wlać sok pomarańczowy i gotować kolejne 10 min. Jeśli mięso jest już ugotowane, dodać sos paprykowy. Sos zagęścić mąką z wodą- w gęstości odpowiedniej dla każdego. 
Kurczak w sosie paprykowo - pomarańczowym
mięso zasypujemy przyprawami i pietruszką
Kurczak w sosie paprykowo - pomarańczowym
zalewamy bulionem i gotujemy do uzyskania pysznego sosu
Kurczak w sosie paprykowo - pomarańczowym
należy pamiętać o dokładnym mieszaniu mięsa z przyprawami